Sziasztok!

Ismét visszatértem a jelenbe, immár folytatom segítségnyújtásom az álláskeresés útján lévőknek vagy az afelé haladóknak.

Tényleg foglalkoztatok már azzal, hogy mikor szoktak az emberek új munkahely után nézni?

Tapasztalatból mondom, hogy miután már megmondták nekik a munkahelyükön, hogy elkezdhetnek új állást keresni!!

Szerintem az óriási önbecsapás, amikor várjuk a csodát, és abban reménykedünk, talán minket elkerül a létszámcsökkentés, biztos minket nem vonnak össze, stb.....

Láttatok már olyan embert, akit kirúgtak az állásából? (Ha valaki titkárnőként dolgozik, ez viszonylag kevésszer fordul elő, hiszen a munkahelyi vezető nem elsősorban a legközvetlenebb kollégáját ereszti szélnek legelőször!)

Sokat gondolkoztam azon, hogyan lehetséges az, hogy felnőtt emberek kiszolgáltatottá válnak azért, mert nem voltak hajlandóak idejében foglalkozni az álláskereséssel.

Pedig, ha a valaki idejében elkezd érdeklődni új munka iránt, akkor még önbizalommal telve vághat bele az álláskeresésbe, hamarabb találhat új lehetőséget. De egy olyan valaki, akit már elküldtek a munkahelyéről, és kényszerből kezd hozzá állást keresni, annak a szokásosnál is több kudarcélménye lesz.

Sértődötté válik amiért pont őt küldték el először, haragudni fog az előző munkáltatójára, utálni fogja a még dolgozó volt kollégáit, és türelmetlen lesz az új állás meghirdetőjével kapcsolatban is. Egyenesen belegyalogol a kudarc-csapdába, ahonnan nehéz kilábalni.

Lényeg: mindig legyen nyitott a fületek a munkahelyetekkel kapcsolatban! Figyeljétek a vezetőséghez közelállókat, de ne üljetek fel a munkahelyi pletykáknak!

Mindig szűrővel hallgassátok meg a rémhíreket, de időnként nézzetek fel, és ha szükséges, lépjetek!

Honnan lehet tudni, hogy váltanotok kell? Ez egy helyénvaló jó kérdés!

Az okokat természetesen mindenki másképp látja, de vannak tendenciák, amiket érdemes figyelnünk.

Ilyen például, ha változásokat emlegetnek a cégnél, de senki nem tud, vagy nem akar, konkrétumokat mondani. Ezesetben titkárnőként vagy asszisztensként jó esélyed van az elsőkézi információra, de ha a felettesed még előtted sem beszél nyíltan, kezdhetsz gyanakodni.

Vagy például egyre többször fordul meg a főnököd irodájában ugyanaz a cég képviselője. Ilyenkor nem árt utánanézni a cégnek, mivel foglalkozik, piaci részesedése, esetleges céljai stb.

Elképzelhető, hogy a főkönyvelő a szokásosnál is gondterheltebb, és naponta többször is a cég vezetőjével tárgyal, zárt ajtó mellett, és a megbeszélésről semmilyen irásos anyag nem készül. Ez is gyanús lehet.

Talán a vállalat tulajdonosai is megjelennek, és láthatóan nem a szokásos közgyűlésre jönnek. (Mert arról tudnál!)

Ezek az alap figyelmeztető jelek, de számtalan variáció létezik. Egy dolog azonban biztos, ha figyelsz és jó időben kérdezel a felettesedtől, biztos választ fogsz kapni, és még időben is leszel. 

A végére egy jótanács: a bizalmasan szerzett információkat kezeld bizalmasan! Tehát ne kezd el mindenfelé hiresztelni, ne keress látványosan munkát, sőt ne is lássák rajtad, hogy tudsz valami fontosat.

Még egy tanács: ha van nagyon kedves munkatársad a cégnél, neki se mondj semmit!

Tudod miért ne? Mert ő lesz a legelső, aki rád hivatkozva szétkürtölheti mindenkinek, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozhat. Légy óvatos! Ne kelts senkiben pánikot!

Ez lenne a mai jótanács gyűjteményem darabja, használjátok belátásotok szerint!

Várom hozzászólásaitokat, véleményeteket!

Mindenkinek szép napot!

Sziasztok:anna

 

Szerző: titkarnomami  2008.08.02. 01:04 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://titkarnoklub.blog.hu/api/trackback/id/tr87596848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása