Sziasztok!

Némileg az előző témához kapcsolódik mai írásom is, vagyis a végzettségről szeretnék néhány szót váltani veletek.

Kedvenc témámhoz az álláskereséshez kanyarodnék vissza egy kicsit. Tételezzük fel, hogy valakinek valamilyen okból csak egy sima érettségije van. Mit tanácsolnátok neki? Hogyan tárja fel a felvételi elbeszélgetésen azt, hogy épp most fejezte be a középiskolát, és ezenkívül semmilyen más végzettsége nincs? Segítek egy picit! :)

A lényeg az, hogy ne keseredj el! Nagyon sok olyan terület van, ahol elegendő az érettségi bizonyítvány! Ilyen például az értékesítői munkakör, ahol inkább a rátermettséget, az ambíciót, és a szorgalmat nézik a munkáltatók. (és ha jó fizetést, netán céges autót is kapsz? talán neked is mindegy lesz a papír! :)

De mi van akkor, ha titkárnői vagy ügyintéző titkárnői munkakört szeretnél ellátni?

Javaslom azt, hogy egy nyelvet, lehetőleg az angolt legalább középfokon sajátítsd el! Tudom mindenki utálja a kötelező nyelvtanulást a középiskolában. De légy kivétel, és tanuld a nyelvet, ha már ingyen van. Sokan csak később, súlyos pénzekért és rengeteg energiával, esetleg munka mellett szerzik meg a nyelvtudást. Te legyél okosabb! Ha ez megvan, (és itt nem a "bemondás"-os nyelvtudást, hanem a valódit értem), akkor már nyerő helyzetben vagy! Tudod sok helyen a cégvezető sem beszél idegen nyelvet, de azt elvárja, hogy a munkatársai szükség esetén kommunikálni tudjanak külföldi érdeklődőkkel!

Aztán mindenképp fontos hogy a számítógépet profi módon használd! Ehhez akár tanfolyamot is végezhetsz, amiről oklevelet kapsz, és ez megint egy plusz adalék az önéletrajzodhoz!

Valamint még egy lényeges segítség: szerezz gyakorlatot! Ha érettségivel rendelkezel,akkor legyen fontos neked, hogy mihamarabb munkatapasztalatot mutass fel a mindennapi titkárnői, adminisztrációs feladatokban. Ha lehetőséged van vállalj nyári munkát, részmunkát, vagy ismerősöd, rokonod vállalkozásában dolgozz egy kis ideig, ezt beírhatod az önéletrajzodba is, így máris jobbak az esélyeid a pályakezdő, gyakorlat nélküli jelöltekhez képest.

Mellesleg, ha egy álláshoz referenciát kérnek, amennyiben valamilyen ismerősödnél dolgoztál egy ideig, megkérheted, hogy nyilatkozzon jó véleménnyel rólad! :) Ez is segítség lehet!

Fontos! :azt, hogy érettségid van, csak egy átmeneti állapotnak tekintsd! Már az állásinterjún jelentsd ki, hogy szándékodban áll továbbtanulni, ezzel is segíteni szeretnéd a munkahelyeden szakmai fejlődésedet. Hidd el, a munkáltatók szeretik az ambíciózus jelölteket! Persze itt sem árt megfontoltnak lenni, tényleg keress egy iskolát és egy szakkot, amihez kedvet érzel, és ha kérdezik ezt említsd meg. Arra a kérdésre is készülj fel, hogy: "Miért pont ezt a képzést választotta?"

Ja, és az sem hátrány, ha a választott szakképzés valamilyen módon kapcsolódik a megpályázott vállalat profiljához! Például egy reklámcég esetében nem biztos, hogy szerencsés azt mondani, hogy vonz a méhészkedés, ezért szeretnél méhésznek tanulni! :)

Talán mára ennyit, és igyekszem legközelebb is érdekes témákat feszegetni!

Továbbra is várom a hozzászólásokat, véleményeket!

Mindenkinek szép napot kívánok!

Sziasztok:anna

Szerző: titkarnomami  2008.08.11. 23:35 Szólj hozzá!

Címkék: érettségi munkatapasztalat

A bejegyzés trackback címe:

https://titkarnoklub.blog.hu/api/trackback/id/tr61609966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása