Sziasztok!

Ma egy olyan kérdést boncolgatnék, ami elsőre úgy tűnhet, hogy nem tartozik szorosan a álláskeresés kronológiai sorrendjébe. De biztatlak titeket, hogy tartsatok velem, mert egy rendkívűl fontos téma következik.

Kezdjük ott, hogy benne vagy a folyamatban, végzed a dolgod és állásinterjúkra jársz. Tegyük fel, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét, és visszahívnak egy munkahelyről, azzal, hogy téged választottak, és mikor tudsz kezdeni?

Oké, most azt kérdezed:"Viccelsz?!! Erre vártam, ezért küszködtem, persze, hogy gondolkodás nélkül igent mondok!!!"

Biztos jól döntesz? Gondolkodás nélkül igent mondanál?! Most rajtam a sor, hogy megdöbbenten felkiáltsak: NE!!!

Meg is magyarázom röviden miért is sikítanék, ha személyesen beszélnénk most.

Biztos voltál már úgy az életben, hogy egy lakásban, egy boltban, egy emberrel nem érezted jól magad? Nem volt a dolog tudatos, valahogy ez villant beléd, és legszívesebben elmenekültél volna? Ezt hívják első benyomásnak.

Vagy valahol, találkozol egy vadidegennel és elsőre vagy jól érzed magad, vagy nem.

Az első benyomás 15 másodperc után alakul ki az emberben, és ez az élmény határozza meg további viselkedésünket. Azaz vagy elmenekülünk vagy ottmaradunk és jól érezzük magunkat.

Az első benyomás a munkahelyekre is igaz. Amikor belépsz az ajtón, meglátod a recepciós hölgy arcát, ránézel és mondod a neved -általában ennyi a 15 másodperc-,kezet fogsz az interjúztató  vezetővel stb.stb.

Lényeg: amikor ehhez a részhez érsz, nagyon résen kell lenned! Most hallgasd meg a halk belső hangot! Mit súg? Tetszik a környezet? Szeretnél maradni? Szimpatikus, kedves arc ül előtted? Esetleg egy életunt, kiábrándult lélek, akitől jobb volna azonnal távozni? Mit érzel a levegőben?

Ha valamilyen nyugtalanító gondolat merül föl benned, ne habozz, keresd meg az okát! Talán rossz az iroda színösszeállitása, talán a vendégfogadó helyére keresnek új munkaerőt, talán valamilyen szag van az épületben. Fürkéssz és gondolkodj!

Tudnál itt dolgozni? Jól éreznéd magad nap mint nap ezen a munkahelyen? Van valami ami zavar?

Ezek a kérdések és benyomások, amik először érnek, elkísérnek egész addig, amíg az adott munkahelyen dolgozol. Tudod, valószínűleg nem fogják átfesteni a falakat miattad. Ugyanilyen valószínű, hogy nem fognak új kollégákat felvenni a már meglévők helyett, mert te valakivel nem szimpatizálsz. Ha egy festményt vagy képet látsz a falon, ami zavar, nem fogják eltávolítani, ha az például a főnököd kedvence.

De tény, hogy a felmondások és az adott vállalattól való távozá oka legtöbbször az, hogy az új munkavállaló valamit nem tudott elfogadni és ezért nem tudott beilleszkedni a többi munkatárs közé!

Érted már miért fontos az első benyomás?

Javaslom a nap végén, amikor összegzed az elvégzett munkád, írj néhány megjegyzést arról, milyennek találtad az állásajánlatot és a leendő(?) munkahelyet. Légy őszinte, ne próbáld becsapni magad!

Ennyit gondoltam mára, holnap egy személyes tapasztalatot is megosztok veletek!

Addig is várom hozzászólásaitokat, véleményeteket, élményeiteket!

További szép napot mindenkinek!

Sziasztok:anna

Szerző: titkarnomami  2008.07.30. 01:10 Szólj hozzá!

Címkék: őszinteség első benyomás

A bejegyzés trackback címe:

https://titkarnoklub.blog.hu/api/trackback/id/tr74592058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása